EDT vs EDP - Vilken parfymkoncentration passar bäst för dig? Upptäck skillnaderna och hitta din perfekta doftmatchning!

by Dofts .se

EDT vs EDP - Vilken parfymkoncentration passar bäst för dig? 

Upptäck skillnaderna och hitta din perfekta doftmatchning!

Vad betyder EDT och EDP?
Först och främst, låt oss kasta ljus över förkortningarna. EDT står för Eau de Toilette, medan EDP står för Eau de Parfum. Men vad gör egentligen dessa förkortningar och vad är skillnaderna mellan de två doftkoncentrationerna?

En av de största skillnaderna mellan EDP och EDT kan vara koncentrationen av doftoljor i varje formula. EDT innehåller vanligtvis 5-15% doftolja, medan EDP har en högre koncentration, vanligtvis mellan 15-20%. Detta innebär att EDP är starkare och mer koncentrerad jämfört med EDT.


Varför är EDP avsevärt starkare än EDT?
Det beror helt enkelt på skillnaden i doftkoncentration; generellt sett är EDP mer intensivt än EDT. Det innebär att du oftast behöver använda en mindre mängd för att uppnå samma doftstyrka som med en större mängd EDT. Båda parfymerna har olika doftvaraktighet, vilket gör dem unika.


Hur skiljer sig doftvaraktigheten mellan Eau de Parfum och Eau de Toilette?

En fördel med EDP och anledningen till att den uppmuntras trots det högre priset på marknaden är dess långvarighet på huden. Den högre koncentrationen gör att doften stannar kvar längre, vilket kan vara särskilt fördelaktigt under långa dagar eller speciella tillfällen - Hur påverkar unika doftkoncentrationer prisklasserna, och är den långvariga effekten på huden värd den högre kostnaden?

Med tanke på de betydande skillnaderna i doftkoncentrationen mellan EDP och EDT är det värt att notera att EDP oftast är dyrare än EDT på grund av den högre koncentrationen av doftoljor. Trots prisskillnaden kan EDP vara ett klokt val för dem som söker en långvarig och intensiv doftupplevelse. För att smidigt utforska olika doftnyanser utan att behöva köpa en hel flaska, är ett smart alternativ att testa parfymprover från dofts.se. Där har du möjligheten att jämföra och uppleva olika dofter innan du investerar i en fullstor flaska.

I korthet handlar det om vad du tycker passar din hudton bäst. Valet mellan EDT och EDP beror på personliga preferenser och hur du vill att din doft ska upplevas på dig.


Upptäck alla våra dofter här!